Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 80.yılında ilçemizde törenle anıldı. Hükümet Konağı bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde başlayan tören İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir tarafından çelenk koyulmasıyla başladı. Kaymakamlıkça verilen sirenle birlikte saygı duruşuna geçildi. Samandağ Çarşı merkezinde Atatürk'ü anmak için saatlerin 09.05'i gösterdiği sırada çok sayıda araç, yol üzerinde durarak korna çalmaya başladı. Araçlarından inen sürücüler ve o sırada yolda yürüyen kişiler, Atatürk'ün hayata veda ettiği saatte 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra İstiklal Marşı ile göndere çekilen bayraklar yarıya indirildi.

Gerçekleştirilen anma Törenine İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Belediye Başkanı Mithat Nehir, Garnizon Komutanı Emrah Nergiz, Sahil Güvenlik Komutanı Adil Özdemir, Emniyet Müdürü Mustafa Ateş, Askerlik Şubesi Başkanı Enis Altın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hilmi Kapo, Daire Amirleri, Okul Yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler, Askeri Erkan, Gaziler, Ak Parti İlçe Başkanı Selahattin Yeter, İyi Parti Samandağ İlçe Başkanı Seyran Miçooğulları, CHP Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, CHP Gençlik Kolları Başkanı Burak Kimyonşan, ADD Samandağ Şube Başkanı Atiye Sönmez Erdoğdu, Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon, Samandağ Esnaf Odası Başkanı Refik Gümüşoğlu, Berberler Odası Başkanı Nadir Açıkgöz ile halktan kişiler katıldı.

Hükümet Konağı önünde çelenklerin bırakılması ile başlayan anma töreni Kültür Merkezinde devam etti. Törende Yüksel Acun Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı şiir, Atatürk konulu sine-vizyon gösterimi, “Suçluyum” adlı gösteri gerçekleştirildi. Yüksel Acun Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından “Gençliğe Hitabe” okundu. Yüksel Acun Anadolu Lisesi müzik öğretmeni Uygar Şen’nin hazırlamış olduğu müzik dinletisi görülmeye değerdi. Sılacan Kayıkçı ve Zühre Nehir Atatürk ile ilgili şiirler okudular.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Almanca öğretmeni Adil Timur yaparak “ Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 80. yıldönümünde kendisini anmak ve onun mirasına olan minnettarlığımızı ifade etmek için burada toplanmış bulunmaktayız. Doğadaki tüm canlılar gibi insanoğlunun da yaşamının bir sınırı vardır. Ancak bazı insanlar vardır ki yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle. insanlığa yapmış oldukları hizmetlerle yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürürler. Yaşamını milletine adayan, bir imparatorluğun küllerinden yepyeni ve güçlü bir devlet yaratan eşsiz bir lider, mümtaz bir devlet adamı, büyük bir komutan ve dahi olan Atatürk bu ender insanlardan biri belki de en büyüğüdür. Atatürk, hem milli mücadele, hem de Cumhuriyeti inşa sürecinde daima ileriye bakmış, ileriye yürümüştür. Uygarlık yolunda ilerlediğimiz 21. Yüzyıl ileriyi görebilen ve daha ileriye gitmeyi amaçlayan, yeni nesiller yetiştirmek, Mustafa Kemal gibi düşünebilmenin ilk adımıdır. Yalnızca 10 Kasımlar değil, düşünce ufkumuzu Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler asla unutulmamalıdır. Ülkemizin en zor anında bile düşünür ortaya Koyduğu milli hedef ve stratejilerin hatırlanması, bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde ulu önderin kutsal emanetini gelecek çağlara ve nesillere ulaştırabiliriz. Ünlü bir devlet adamının dediği gibi “Atatürk gibi insanlar, bir nesil için doğmadıkları gibi, belli bir devre için de doğmazlar; onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerin tarihlerinde hüküm sürecek insanlardır." Ulu önder Atatürk, iyi ki bizimleydin iyi ki bizimlesin ve bizimle var olacaksın.” dedi.

Program sonunda okullar arası düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon dalında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.